Goede doelen wereld
Image default
Internet

Wanneer en waarom een boekhouder inhuren?

Heeft je bedrijf echt een boekhouder nodig?

Elk klein bedrijf heeft iemand nodig die om voor de hand liggende redenen de financiële transacties volgt. Zonder een grootboek heb je geen inzicht in de winstgevendheid; zonder een consistent facturatieproces zal de cashflow eronder lijden en natuurlijk zouden je medewerkers zonder salarisadministratie stoppen.

Theoretisch gezien zou je de meeste van deze verantwoordelijkheden zelf moeten kunnen dragen – in ieder geval in het beginstadium van de groei van het bedrijf. Maar het kan nodig zijn om een boekhouder in te huren om de volgende redenen, indien van toepassing:

  • Je hebt extra hulp nodig voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Je bent de ondernemer van een klein bedrijf, wat betekent dat je elke dag in tientallen richtingen wordt getrokken. Misschien kun je alles aan als je bedrijf net van start is gegaan, maar al snel kun je vast komen te zitten in de details van de financiële boekhouding. Als leider van het bedrijf kun je je tijd beter besteden aan het bedenken van nieuwe strategische richtingen, het uitvoeren van belangrijke beslissingen, het opbouwen van het team en het uitbreiden van het bedrijf, dus uiteindelijk heb je hier een aangewezen teamlid of partner nodig om het over te nemen.
  • De factuurverwerking moet consistenter zijn. Facturering is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de cashflow van het bedrijf. Als je de facturen consistent, in een standaardproces, op tijd en in een handig formaat indient, krijg je meer tijdige betalingen. Zonder een standaardproces is het te gemakkelijk voor je inkomstenstroom om in te storten. Plus, als een klant een betaling mist en je bent er niet bij om een follow-up te doen, kun je een kastekort krijgen – wat vooral in de begindagen van het bedrijf erg nijpend kan zijn. Als je problemen met het facturatiesysteem opmerkt, moet je ten minste een boekhouder inhuren om te helpen de controle terug te krijgen.
  • Je hebt problemen met het beheer van de loonlijst. Payroll is een andere cruciale functie waarvan je op de hoogte moet blijven. Als je nauw samenwerkt met teamleden, kun je misschien een paar dagen extra kopen om een gemiste loonstrook te sturen of een fout te corrigeren, maar er zijn niet veel fouten nodig om het moreel van het team ernstig te schaden. Je kunt het je niet veroorloven om je salarisproblemen nog erger te laten worden, dus je moet een boekhouder inschakelen om de controle te krijgen en te behouden.
  • Je rekeningen worden niet betaald. Dit is een ander duidelijk kritiek punt. Je moet betalen voor nutsbedrijven, diensten en leveranciers op een regelmatige basis. Als je een betaling mist, kun je een werkrelatie in gevaar brengen, en zelfs een belangrijke bron van inkomsten afsluiten als de timing slecht genoeg is. In de meeste gevallen is een gemiste betaling een eenvoudige oplossing – een betalingsachterstand via de telefoon of iets dergelijks – maar het zou wel eens het symptoom van een groter probleem kunnen zijn. Je hebt iemand nodig die hierop let en de betalingen op tijd kan laten verlopen.
  • De financiën worden steeds complexer. De meeste succesvolle kleine bedrijven blijven niet lang klein. Je trekt meer klanten aan, investeert in meer middelen en bouwt de infrastructuur uit. De financiën zullen dus aanzienlijk complexer worden, en uiteindelijk zul je ze niet alleen aankunnen. Wanneer de zaken uit de hand lopen, breng dan een professionele boekhouder mee om dit op te vangen.

Ben je op zoek naar boekhouders Nederland? Kijk dan eens bij Boekhouderkaart voor meer informatie en offertes op maat van betrouwbare bedrijven.

https://boekhouderkaart.nl/

Gerelateerde artikelen

Een cloud werkplek afnemen bij deze Managed Service Provider

Het instellen van een extreem groot led scherm

Vervoersmiddel verbinden met het internet