Goede doelen wereld
Image default
Kinderen

Ervoor zorgen dat je kinderen goed presteren op school, hoe doe je dat?

Het een dilemma voor veel ouders: je bemoeien met de schoolprestaties van je kinderen of ze gewoon laten ontdekken? Het is erg lastig om te weten wat het beste is voor je kind, want elk kind is anders en reageert op een andere manier. Hieronder vind je wil alvast een paar voor en nadelen van de verschillende methoden.

Bemoeien met je kind: de voordelen

Vooral wanneer je kind lastig te motiveren is, kan dit een handige methode zijn. En waarschijnlijk krijgt je kind na een tijdje echt motivatie voor school! Door bijvoorbeeld samen met je kind een planning te maken voor toetsen of je kind te helpen met leren, kun je al een groot verschil maken. Soms heeft je kind net dan ene duwtje in de rug nodig om bezig te gaan met school en prestaties te verbeteren.

Bemoeien met je kind: de nadelen

Als je kind weinig motivatie heeft voor een vak, zal het er waarschijnlijk niet beter op worden als je je kind dwingt om met dit vak bezig te gaan. Tuurlijk, je kind in laten zien dat het belangrijk is om werk te verrichten is altijd goed, maar bij sommige kinderen werkt dit gewoon niet. Zij moeten zelf ontdekken en zullen het alleen maar irritant vinden als ouders zich overal mee bemoeien. Hierdoor kunnen ze dingen stiekem gaan doen en gaan de schoolprestaties alleen maar de verkeerde kant op. Voor sommige kinderen is loslaten dus een beter plan dan ze streng te behandelen.

Je kind loslaten: de voordelen

Door de kind los te laten, leert het al snel om zelfstandig te zijn. Het kan bijvoorbeeld zelf leren om te plannen en hierdoor heeft het een stevige basis voor de toekomst. Ook leert het kind zelf wat hij of zij interessant vind en waar het tijd aan wilt besteden. Door je kind los te laten stimuleer je dus de zelfstandigheid en dit kan erg handig zijn voor de toekomst.

Je kind loslaten: de nadelen

Nadelen van het loslaten kunnen al snel ontstaan. Zo kan je kind slecht omgaan met de vrijheid en kan het gebeuren dat je kind lui wordt, omdat het geen duwtje in de rug krijgt. Het ligt echt aan wat voor soort type je kind is om een methode te vinden die werkt.

 

Gerelateerde artikelen

Als je kind naar groep 6 gaat

Hoe vind je de juiste kinderopvang?

De voordelen van bijles wiskunde