Goede doelen wereld
Image default
Kinderen

Goede voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling is een belangrijk proces voor elke vrouw. Het proces van voorbereiding op de bevalling kan helpen voor wanneer het zover is. In deze blog worden een aantal belangrijke punten besproken. Een zwangerschaps cursus in Limburg kan je ook helpen bij een goede voorbereiding.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken voor de bevalling kunnen je helpen om je comfortabeler te voelen en meer controle te hebben tijdens de bevalling. Enkele van de populairste technieken zijn diep ademhalen, visualisatie en progressieve spierontspanning. Het is een goed idee om deze technieken te oefenen voordat de bevalling begint, zodat je er vertrouwd mee bent als het zover is.

Ademhalingsoefeningen

Als het op een bevalling aankomt, is ademhaling de sleutel. Een goede ademhaling kan je helpen kalm te blijven en de controle te behouden tijdens de bevalling. Hier zijn een paar ademhalingsoefeningen om je voor te bereiden op de bevalling:

  1. Diafragmatische ademhaling: Deze vorm van ademhaling richt zich op het gebruik van je middenrif om lucht in je longen te zuigen. Om dit te doen, adem je diep in en duw je je buik naar buiten. Houd uw adem een paar seconden in en adem dan langzaam uit.
  2. Tempo ademhaling: Bij deze vorm van ademhaling ademt u in een gestaag tempo in en uit. Om dit te doen, adem je vier seconden in en vier seconden uit.
  3. Ademhalingen tellen: Bij deze oefening telt u elke ademhaling terwijl u in- en uitademt

Houdingen

Er zijn een paar verschillende houdingen die kunnen helpen tijdens de ontsluitings- en persfase van de bevalling. Voor de ontsluitingsfase kan het nuttig zijn om rechtop te zitten. Dit helpt de baby om door het geboortekanaal te bewegen. Tijdens de persfase kan het nuttig zijn om kalm te blijven en uw spieren te ontspannen. Dit helpt om de bloeddruk laag te houden. Het belangrijkste om te onthouden tijdens de bevalling is om te ademen. Als je voor een vaginale bevalling gaat, kan het nuttig zijn om je baby in een verhoogde positie ter wereld te brengen. Dit helpt om de druk van uw rug te houden en verhoogt de stroom van bloed naar de baarmoeder. Bij een vaginale bevalling kan het helpen om tijdens de bevalling van houding te veranderen. Terwijl rechtop zitten tijdens de ontsluiting de baby helpt door het kanaal te bewegen, helpt hurken uw bekken om dat grote hoofd te plaatsen. Zijliggen is ook een optie; deze positie kan helpen bij foetale malpositie en forceps levering.

Rol van de partner

De rol van de partner tijdens de bevalling is belangrijk. De partner kan de moeder zowel lichamelijk als emotioneel steunen. Partners kunnen ook helpen om de moeder rustig en ontspannen te houden tijdens de bevalling. Tijdens de eerste fase van de bevalling kan een vrouw lichte ondersteuning nodig hebben. Ze kan bijvoorbeeld hulp nodig hebben om een andere houding aan te nemen of gewoon iemand om mee te praten of haar hand vast te houden. Naarmate de bevalling vordert en de weeën sterker en frequenter worden, zal de moeder waarschijnlijk intensievere ondersteuning nodig hebben. Dit is het moment waarop partners massages kunnen aanbieden en tegendruk. Tegendruk is wanneer de partner tijdens een wee op een deel van het lichaam van de moeder drukt om haar pijn te verminderen. Bijvoorbeeld door op haar schouders of onderrug drukken. Het is belangrijk dat de partner zich voor het begin van de bevalling inleest over de bevalling en wat deze inhoudt.  

https://zwangerschapscursuslimburg.nl/