Goede doelen wereld
Image default
Kinderen

Hoe vind je de juiste kinderopvang?

Op een gegeven moment wordt het tijd dat je kind naar de kinderopvang gaat. Dit kan een grote stap zijn voor zowel jou als ouder en voor je kindje. Daarom is het zo belangrijk om de juiste kinderopvang te vinden. Hier zijn wat tips. 

Bezoek brengen aan kinderdagverblijven

Er kan best een groot verschil zijn tussen verschillende kinderdagverblijven. Zelfs als deze tot dezelfde organisatie behoren. Hoe het echt te werk gaat bij een organisatie lees je niet van een website af. De site is beter te gebruiken als oriëntatiepunt, maar echt beslissen waar je kindje heen gaat, doe je na het kijken bij een aantal kinderdagverblijven. 

Goed kijken

Als je de kinderdagverblijven bezoekt, is het goed om te kijken naar verschillende dingen. Check de oppervlakte, speelgoed en slaapmogelijkheden. Is er plek om buiten te spelen en is het er veilig? Vraag jezelf af of je je kind graag zou achterlaten bij dit kinderdagverblijf?

Gesprek met pedagogische medewerkers

De pedagogische medewerkers zijn de mensen die de zorg van uw kind bij het kinderdagverblijf op zich nemen. Je zal vaak in contact zijn met deze mensen om het te hebben over je kind. Kan je goed met ze communiceren? Zijn het goed opgeleide medewerkers en heb je er vertrouwen in dat zij jouw kind goed kunnen verzorgen? 

Dagindeling en pedagogische visie

Als het ritme op het kinderdagverblijf lijkt op die van uw kind zal dit veel schelen. Vooral voor baby’s is dit belangrijk, want voor hen is het belangrijk dat ze niet te veel prikkels krijgen. Peuters volgen meestal de groep haar ritme. Daarnaast kun je ook kijken naar de pedagogische visie en of deze met die van jou overeenkomt. 

Samenstelling groep

Bij de samenstelling van de groep kijk je naar de hoeveelheid kinderen die er maximaal in een groep zitten. Hoeveel begeleiders zijn er per groep? Is er sprake van een horizontale groep, waar alle kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zijn, of van een verticale groep met kinderen van verschillende leeftijden? Voor peuters is het bijvoorbeeld beter als zij in een groep komen met kinderen die ongeveer even oud zijn als zij. 

Intuïtie 

De laatste tip: volg je intuïtie. Hou de andere tips in je achterhoofd, maar vertrouw daarnaast ook op je intuïtie.